Το Κιλιμάvτζαρο του 74χρονου Γιάννη Καραδούκα

kili topS

Η πραγματική ιστορία ενός άντρα που έδωσε ραντεβού με την πραγματική του νιότη στην κορυφή της Αφρικής.

Οι κορυφές και τα βουνά, με είχαν κερδίσει από καιρό. Από το 2015 συγκεκριμένα που αποφάσισα να κυνηγήσω τα όνειρά μου, ο πλανήτης μού γνέφει και με προσκαλεί να τον γνωρίσω όπως ποτέ πριν. Και μαζί με αυτόν ανακαλύπτω τον εαυτό μου. Έτσι γίνομαι κάθε μέρα που περνά σοφότερη και δυνατότερη. Και αυτά σας τα γράφω χωρίς το παραμικρό ίχνος έπαρσης, καθώς νιώθω πως τα βουνά μού μεταδίδουν με τον τρόπο τους τη σοφία της φύσης.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Στάδιο 4 - Ημέρα κορυφής

climbing C3S

Γεμάτη ανυπομονησία, προσάρμοσα το φακό κεφαλής στο κράνος μου και ξεκίνησα το ταξίδι μου προς την κορυφή του κόσμου. Το ρολόι μου έδειχνε 17 Μαΐου 2:00 το πρωί. Η αναρρίχηση στον παγετώνα Κούμπου μέσα στο απόλυτο σκοτάδι ήταν κοπιαστική αλλά συνάμα διασκεδαστική, καθώς η λάμψη των φακών μας σχημάτιζε μαγευτικά σχέδια μέσα στα σκοτεινά, βαθιά ρήγματα πάγου ενώ παράλληλα η αντανάκλαση των εκατομμυρίων αστεριών πάνω στις παγωμένες επιφάνειες, σχημάτιζε το ομορφότερο χαλί κάτω από τα πόδια μου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Στάδιο 1-Ελλάδα-Νεπάλ-EBC

HELICOPTERs

31η Μαρτίου 2017.
Καθώς η πτήση μου αναχωρεί από την Αθήνα, με κατεύθυνση το Κατμαντού, θυμήθηκα τα λόγια του εκπαιδευτή και οδηγού μου στο Έβερεστ, του Σάτια: αυτή θα είναι η πιο δύσκολη σωματική και πνευματική πρόκληση που έχεις κάνει ποτέ σε ολόκληρη τη ζωή σου. Τίποτα και κανενός είδους εκπαίδευση δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την πραγματική ανάβαση στη ζώνη θανάτου(7500μέτρα και πάνω).Κατά τη διάρκεια της μακράς πτήσης η ανυπομονησία μου ήταν τόσο μεγάλη που μετά βίας καθόμουν στην θέση μου, δεμένη με τη ζώνη ασφαλείας.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Ο άνθρωπος που με βοήθησε να πραγματοποιήσω το όνειρο μου

15May2017 1

Από το ημερολόγιο της Κικής, 15 Μαΐου 2017.

Ο χρόνος περνά και είμαι έτοιμη για την τελική προσπάθεια. Αυτό που σκέφτομαι αυτές τις στιγμές είναι ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος στον οποίο δεν έχω αναφερθεί προσωπικά: ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, ο άνθρωπος πίσω από το ελληνικό τσάι Tuvunu. Ο Δημήτρης είναι ένας από τους λίγους που πίστεψε σε μένα και στο όνειρό μου και θέλω να τον ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου έδωσε να το κάνω πραγματικότητα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Αυτοβελτίωση εν μέσω πανδημίας

Mountains

Λίγες μέρες πριν, έλαβα ένα μήνυμα από μία φίλη που με ώθησε να γράψω αυτήν την ανάρτηση. Είχε ευγενικά ζητήσει να γράφω τις μελλοντικές μου δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μου δίκτυα όχι μόνο στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά, αφού τα Αγγλικά της είναι σαν τα δικά μου Κινέζικα, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ!

Αρχικά παραδέχθηκα ότι εάν θέλω να μοιραστώ τις ιδέες και τις εμπειρίες μου με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ είναι απαραίτητο να γράφω και στις δύο γλώσσες, όπως κάνω και στον ιστότοπο μου.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Στάδιο 3 - Αναμονή στο EBC


ον τοπ

Τα βουνά μας διδάσκουν την υπομονή. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό και πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε το νεύμα από τις ανώτερες δυνάμεις. Ο Σάτυα με είχε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό για αυτή την κατάσταση, γνωρίζοντας την παρορμητική και ανήσυχη φύση μου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου στην προ-Έβερεστ φάση, είχα ήδη αναρριχηθεί σε πολλές κορυφές στην Ευρώπη και στις Άνδεις και είχα γνωρίσει ακριβώς τι σημαίνει υπομονή στα βουνά. Ωστόσο, οι ημέρες αναμονής στο Everest ήταν σε τελείως διαφορετικό επίπεδο.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Κική Τσακαλδήμη, Everest Base Camp, 26.5.2017

Diary 1

Κική Τσακαλδήμη, Everest Base Camp, 26.5.2017, 08:11 πμ.

"Γύρω στις 2 πμ (ξημερώματα) 23 Μαΐου, η προσπάθειά μου προς την κορυφή του Έβερεστ έφτασε στο τέλος της". "Είμασταν μόλις 600 μέτρα κάτω από την κορυφή (στα 8250 μ. υψόμετρο), ασθμαίνοντας και παλεύοντας ανάμεσα σε φούριους ανέμους των 100-110 χλμ./ώρα. Χτυπιόμασταν πέρα δώθε σαν κούκλες με wind chill -60 βαθμών κελσίου να κατατρώει τα σώματά μας σαν δράκοντας".

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Από το ημερολόγιο της Κικής, 10 Μαΐου 2017

tuvunu

"Μία ακόμη ημέρα αναμονής στο EBC. Περιμένουμε υπομονετικά τους Σέρπα να φτιάξουν τα σχοινιά της κορυφής και να πετύχουμε τον καλύτερο καιρό για την τελευταία προσπάθεια. Σήμερα ο Τσούμπι και ο Πασάν θα επιστρέψουν από τις προωθημένες κατασκηνώσεις και ο Σάτυα θα μιλήσει μαζί τους για το πώς είναι τα πράγματα εκεί πάνω". "Για τους Νεπαλέζους και τους Ινδούς είναι μεγάλη μέρα σήμερα. Γιορτάζουν την πανσέληνο και είναι γιορτή εδώ. Κάποιοι Σέρπα επιμένουν ότι σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα για ανάβαση αλλά αυτό δεν ισχύει.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Άνδεις... Ojos del Salado 2020

ojos del salado 2020 13

Η αναμέτρηση με συνεχείς προκλήσεις και η ανάγκη μου να γίνομαι όλο και καλύτερη, όλο και δυνατότερη είναι αναπόφευκτη. Αυτή την φορά σειρά έχει το ψηλότερο υφαίστειο του Πλανήτη, το Ojos del Salado, 6893m, στην Χιλή της Λατινικής Αμερικής. Στις 13 Φεβρουαρίου αποχαιρετώ τον άντρα μου, και μου και ξεκινώ ένα ταξίδι υπερατλαντικό.Θα επιστρέψω μετά από 16 ημέρες και δεν θα έχω καμία επικοινωνία με τα αγαπημένα μου πρόσωπα για πάνω από 12 ημέρες. Όταν θα επιστρέψω τίποτα δεν θα είναι όπως τα άφησα. Μέχρι τότε όμως δεν γνώριζα τίποτα.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Στάδιο 2 - Εγκλιματισμός - Ανάβαση Camp 2 & 3

greek flag C2 s

H κατασκήνωση βάσης (ΕΒC) βρίσκεται γύρω στα 5365 μ. Μετά τη δεκαήμερη πεζοπορία από τη Λούκλα ως το EBC, χρειαζόμασταν λίγες μέρες παραμονής στο ΕΒC για ανάπαυση και ανάκτηση δυνάμεων ώσπου να προσαρμοστεί το σώμα μας στην έλλειψη οξυγόνου.Εν τω μεταξύ, οι γιατροί του παγετώνα ή αλλιώς οι ‘Icefall Doctors’,όπως αποκαλείται η εξειδικευμένη ομάδα Σέρπα, από την SPCC, οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι για τη διάνοιξη της διαδρομής μέσα από τον παγετώνα

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Στην τελική ευθεία προς την κορυφή

23052017 1

Στην τελική ευθεία έχει περάσει εδώ και λίγες ώρες η προσπάθεια της Kικής και της αποστολής μας προς το υψηλότερο σημείο του κόσμου. Σύμφωνα με απόφαση του αρχηγού της ομάδας Satyabrata Dam, η αποστολή έχει παρατείνει για τρία 24ωρα την προώθηση της στο Camp 4, σε υψόμετρο 7900 μέτρων, επιλέγοντας την τακτική μίας πιο σταδιακής ανάβασης στη λεγόμενη “death zone”.Αυτές τις ώρες, όλα τα μέλη του Higher than Everest έχουν επιστρατεύσει κάθε πηγή ενέργειας που διαθέτει το σώμα και ο νους τους και αυτό θα τους κινεί πλέον ως τα 8.848 μέτρα...

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email

Από το ημερολόγιο της Κικής, 9 Μαΐου 2017

Diary 9th May 1

Οι ώρες περνούν και η ημέρα για την τελική προσπάθεια πλησιάζει. Η ομάδα των Σέρπα μας βρίσκεται ήδη στα ψηλά basecamp και ετοιμάζουν ήδη το Camp 3 (στα 7.100 μέτρα) και το Camp 4 (στα 7.900), προμηθεύοντάς τα με οξυγόνο και τροφή για την ανάβαση. Μόλις τα camp ετοιμαστούν και οι Σέρπα επιστρέψουν κάτω στο Everest Base Camp (EBC) θα συζητήσουμε τις πιθανότητες για την πιο κατάλληλη ημερομηνία.

Διαβάστε Περισσότερα

Εκτύπωση Email