Δολομίτες Via Ferrata

Ernesto Che Quevara S KIKI ON TOP

Κάτω από τα πόδια μου βλέπω το απόλυτο κενό. Έχω ήδη ανεβάσει παλμούς και τα χέρια μου έχουν αρχίσει να "καίνε" σε τέτοιο βαθμό που ψάχνω σχεδόν απεγνωσμένα το επόμενο καλό κράτημα για τα χέρια, αλλά κυρίως για τα πόδια μου. Τα πόδια είναι πάντα πιο δυνατά. Αντέχουν.

Γατζωμένη πάνω στον 600μ βράχο το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να κουραστώ να κρατιέμαι ή να γλιστρήσω και να ξαφνικά να πέσω. Βέβαια ευτυχώς είμαι ασφαλισμένη από τον αποσβεστήρα του Via Ferrata set, αλλά και πάλι μια πτώση δεν παύει να είναι πτώση και αυτή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, σοβαρούς τις περισσότερες φορές.
Αυτή είναι η τρίτη μου μέρα στην Ιταλία, στην περιοχή Riva Garda και σήμερα επέλεξα να σκαρφαλώσω το Monte Albano(660m) μέσω Mori.

monte albano EXPOSED S

Η διαδρομή είναι μια μίξη αναρρίχησης κατά τη διάρκεια της ανάβασης και πεζοπορίας κατά την κατάβαση και διαρκεί περίπου 4-5 ώρες,σύμφωνα με τις πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εμένα μου έφτασαν 2 1/2 ώρες για να το ολοκληρώσω και πρέπει να ομολογήσω πως ήταν η πιο ενδιαφέρον Via Ferrata διαδρομή που διέσχισα.

Ernesto Che Quevara SHADOWS KS

Τις δυο προηγούμενες μέρες πραγματοποίησα δυο άλλες διαδρομές Via Ferrata, χαμηλότερης δυσκολίας. Την πρώτη μέρα μετά την άφιξη μου στους Δολομίτες και την περιοχή της λίμνης Γκάρντα ξεκίνησα την ανάβασή μου στο Cima Capi. Είναι μια εύκολη διαδρομή Via Ferrata χωρίς ιδιαίτερο αναρριχητικό ενδιαφέρον, όμως η θέα από την κορυφή του βουνού σε αποζημιώνει στο μέγιστο. Μπροστά σου απλώνεται η λίμνη Γκάρντα με τα πολύχρωμα σπίτια στην άκρη της ακτής, αλλα και πάνω στα κατακόρυφα βράχια,τα οποία ¨κρέμονται¨ σαν τσαμπιά σταφυλιού, ενώ τα νερά της τα διασχίζουν σχεδόν μόνιμα αθλητές ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας.

cima capi tom Satya S

Από την άλλη, η διαδρομή Ernesto Che Guevara που επέλεξα για την δεύτερη μέρα μου στους Δολομίτες είχε αρχίσει να μου κεντρίζει την προσοχή. Πρόκειται για μια μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομή με αναρριχητικό ενδιαφέρον, καλά ασφαλισμένη σε όλο της το μήκος όπου υπήρχε η υποδομή για via ferrata και επιτέλους θα δοκίμαζα και κάτι πιο διασκεδαστικό. Όσοι με ξέρετε καλά,γνωρίζετε πως μου αρέσουν οι προκλήσεις και τα δύσκολα. Όσο πιο δύσκολο είναι κάτι τόσο πιο πολύ με εξιτάρει η πρόκληση .

Ernesto Che Quevara Kiki S

Η αλήθεια είναι ότι κρατάω πάντα μικρο καλάθι όταν ακούω για πολλά κεράσια, καθώς συνήθως στο διαδίκτυο οι πληροφορίες σχετικά με ορειβατικές διαδρομές είναι σχεδόν πάντα λίγο παραφουσκωμένες και τελικά η δυσκολία καταλήγει να είναι μικρότερου βαθμού με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της πρόκλησης. Ευτυχώς η ομορφια του τοπίου φροντίζει να ισοσταθμίσει τα πράγματα και πάντα η τελευταία εντύπωση είναι θετική. Στο κάτω κάτω,η εμπειρία και το ταξίδι είναι αυτό που μετράει και όχι ο τελικός προορισμός.

Ernesto Che Quevara FOREST S

Η αγωνία μου θα σταματήσει λίγα εκατοστά πιο πάνω, αφού πατήσει το πόδι μου σε μία από τις πολλές σιδερένιες σχάρες που αποτελούν ένα εκτεθιμένο μεν, αλλα καλά ασφαλισμένο για τα ορειβατικά δεδομένα, μονοπάτι. Μόλις εχω ξεκινήσει την αναρρίχηση μου από το ανατολικό τμήμα του Monte Albano που βρίσκεται πάνω από την πόλη Mori, δίπλα στην λίμνη Garda.Πρόκειται για μια Via Ferrata(VF) διαδρομή με βαθμό δυσκολίας C5 σύμφωνα με τους οδηγούς VF στους Δολομίτες (Guidebook “Via Ferratas of the Italian Dolomites: Vol2) που σημαίνει ότι άτομα χωρίς εμπειρια σε VF και ικανότητα διαχείρησης ανάβασης σε εκτεθημένη διαρομή δεν πρέπει να την επειχειρούν.Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη μιας και η διαδρομή είναι σχεδόν στο συνολό της μια συνεχής ανάρρίχηση χωρίς πολλά σημεία για ξεκούραση.

EXPOSED WITH FRIEND 2 S

Παρόλη την δυσκολία της,το Monte Albano αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις των Via Ferrata με αποτέλεσμα να προκαλείται συνοστισμός πάνω στο βουνό. Αυτό από μόνο του δημιουργεί μια επιπλέον δυσκολία και ειδικά στα δυσβατα,εκτεθυμένα και ολισθηρά σημεία, συν του ότι αυξανει τον κίνδυνο πτώσης χαλαρών βράχων από τους ορειβάτες που βρίσκονται πιο ψηλά από εμας.
Ευτυχως εγώ και οι δυο φίλοι μου ορειβάτες επιλέξαμε να ξεκινήσουμε αρκετα νωρίς εκεινο το πρωί με αποτέλεσμα να είμαστε οι πρώτοι που αναρριχούμασταν και έτσι δεν κυνδυνευαμε από τις πτώσεις αυτές.Η μέρα ήταν ευχάριστα ζεστή και η ατμόσφαιρα πεντακάθαρη. Σε κάθε σημείο που μπορούσα να πατήσω σταθερά στα πόδια μου εβγαζα τη μηχανή μου προσπαθόντας να αποθανατήσω τη στιγμή.
lago Garda S

Η αίσθηση ότι σε ένα ολίσθημα μπορείς να βρεθείς εκατοντάδες μετρα κάτω, ανεβάζει την αδρεναλίνη σου και το περιβάλλον γυρω σου περνει άλλες διαστάσεις. Ζεις το καθε λεπτο έντονα και ουσιαστικά. Είσαι εκει με όλο σου το είναι. Αυτή είναι και η μαγεία που σου προσφέρει μια Via Ferrata διαδρομή. Να βρίσκεσαι εκτεθειμένος στο κενό αλλα με μια σχετική ασφάλεια. Κάπου προς το μέσον της διαδρομής συναντήσαμε έναν μεσήλικα, αλλά εμπειρο ορειβάτη ο οποιος μας ακολούθησε ως το τέλος της διαδρομής. Πάνω από τα χείλη του είχε να παχύ μουστάκι που έκανε το πρόσωπό του να δείχνει ζεστό και ευγενικό. Ειχε γίνει σχεδόν η σκιά μου.

exposed with friend S

Ουτε που κατάλαβα πως πέρασε η ώρα και πότε βρέθηκα στο τέλος της διαδρομής. Από την κορυφη και μετά η διαδρομή γίνεται πεζοπορική και ο αναρριχητικός εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητος. Αφού βγάλαμε τα κράνοι και τις ζώνες μας σταματήσαμε για να απολαυσουμε ένα σύντομο γευμα και να μιλήσουμε για την εμπειρια μας. Ο νέος μου φίλος, Ιταλός από την περιοχή του Arco, μας πρόσφερε λίγα από τα κλασσικα biscotti με αμυγδαλο που λατρεύω και μας διασκέδασε με ιστορίες από παλαιότερες αναρρηχισεις του.

 
SATYA cLIMBING S

 

Monte Albano Satya S

Όταν επισκέπτομαι ένα νέο μέρος μου αρέσει πολυ να γνωρίζω ανθρώπους της περιοχής.
και να μαθαίνω για πράγματα που ξερουν συνήθως μόνο αυτοί. Λατρεύω να ακούω τις ιστορίες τους και μαθάινω από πρωτο χέρι για την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.

Καπως ετσι, γεμάτη νέες εμπειριες και έχοντας κάνει ένα καινούριο φίλο τελείωσε το ταξίδι μου στο Μοντε Αλμπάνο. Ατενίζοντας μπροστά μου τη λίμνη Γκάρτνα σκέφτομαι τώρα τον επόμενο προορισμό μου.

Ernesto Che Quevara Mountains S

*Via Ferrata είναι μια ασφαλισμένη αναρριχητική διαδρομή όπου στο μήκος της τοποθετείται χαλύβδινο καλώδιο,πακτωμένο ανά διαστήματα στον βράχο(5-10μέτρα απόσταση) με σκοπό να ασφαλίζονται οι ορειβάτες και να μειώνει τους κυνδίνους από μια πτώση.Χρησιμοποιούνται και βοηθητικά χαλύβδινα σκαλοπάτια ή πιασίματα, σχάρες κτλ.

 

Ετικέτες: Σλοβενία,, Dolomites,, Italy,, Via Ferrata,, ,Lago Del Garda,, Ernesto Che Guevara,, Cima Capi,

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο