Τριγκλάβ-Σλοβενία

posing happy s

Στη ζωή μου αρέσει να βάζω στόχους, άλλοτε μικρούς και άλλοτε μεγάλους και μετά να τους εκπληρώνω. Ένας από τους πρόσφατους στόχους που έβαλα είναι να ανεβαίνω στην ψηλότερη κορυφή κάθε χώρας που επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Αυτό έγινε κατά κάποιο τρόπο άθελα μου κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου για το Έβερεστ, όμως ακόμη και τώρα έχω σκοπό να το συνεχίσω και να ανακαλύψω από ψηλά τις ομορφιές των νέων κρατών που θα επισκεφθώ. 

golden peaks s

Η Σλοβενία ήταν μια από τις χώρες που επιστρέφθηκα πρόσφατα και το Εθνικό Πάρκο Τριγκλάβ θα γινόταν ο παιδότοπος μου για τις μέρες που θα περνούσα στην χώρα αυτή. Η κορυφή Τριγκλάβ, με υψόμετρο 2,863.65 μ. είναι η ψηλότερη κορυφή της Σλοβενίας αλλά και της οροσειράς Τζούλιαν, που αποτελεί τμήμα των Άλπεων. Επίσης είναι ο πιο διάσημος Σλοβένικος προορισμός για τους λάτρεις των βουνών. Το να ανεβείς όμως στην κορυφή του δεν είναι απλή υπόθεση και σίγουρα όχι για όλους τους πεζοπόρους. Απαιτεί μεγάλη εμπειρία καθώς η διαδρομή κρύβει πολλές και επικίνδυνες προκλήσεις, ενώ η ανάβαση σε χειμερινές συνθήκες γίνεται μόνο από έμπειρους ορειβάτες. 

STARTING POINT S

Το ταξίδι μου προς την κορυφή του Τriglav θα ξεκινούσε από την κοιλάδα Vrata, θα περνούσαμε από το Plemenice και στη συνέχεια από το Cez Prag και θα καταλήγαμε ξανά στην κοιλάδα Vrata.Θα πραγματοποιούσαμε ουσιαστικά μια κυκλική πορεία από τη βόρρεια πλευρά του βουνού, ανεβαίνοντας από την δεξιά πλευρά του μετώπου, η οποία θεωρείται και η δυσκολότερη ‘Via Ferrata’ διαδρομή και θα κατεβαίναμε από την αριστερή πλευρά του ακλουθώντας την κλασσική διαδρομή μέσω του καταφυγίου ‘Kredarica’ και στη συνέχεια μέσω του 'Čez Prag' θα καταλήγαμε ξανά στην κοιλάδα Vrata απ’ όπου θα ξεκινούσαμε.

via ferrata traverse s

Ήμουνα τόσο ενθουσιασμένη, πρώτον γιατί δεν είχα ξανά πάει στην Σλοβενία αλλά και επειδή θα ήταν η πρώτη φορά που θα διέσχιζα μια via Ferrata διαδρομή. Αλλά πρώτα ας εξηγήσω τι είναι Via Ferrata. Via Ferrata(σιδερένιος δρόμος) , ονομάζεται μια αναρριχητική διαδρομή η οποία έχει σε όλο το μήκος της συρματόσχοινο, πακτωμένο σε βράχο, στο οποίο οι αναρριχητές ασφαλίζονται μέσω ενός ειδικού αποσβεστήρα* και σε πολλά σημεία υπάρχουν σιδερένιες σχάρες, σκάλες και πιασίματα. Όλο αυτό ξεκίνησε μετά το πέρας του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία όπου οι στρατιώτες δημιούργησαν αυτά τα περάσματα στους Δολομίτες της Ιταλίας και στη συνέχεια απλοί πολίτες ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται τις κατασκευές αυτές, επεκτείνοντας τες και σε άλλες περιοχές ,δυσπρόσιτες να τις φτάσεις με άλλο τρόπο. Η διαδρομή αυτή διαρκεί περίπου 11 ώρες και είναι συνδυασμός πεζοπορίας και αναρρίχησης.

signs s

Έτσι, ένα πρωινό εγώ και δύο ορειβάτες φίλοι μου ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την κορυφή του Τriglav από το καταφύγιο Aljazev Dom στο όποιο διανυκτερεύσαμε το προηγούμενο βράδυ. Έξω ήταν ακόμη σκοτεινά, ο ήλιος δεν είχε κάνει την εμφάνιση του και η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη κρύα και υγρή. Φορώντας τους φακούς κεφαλής ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας. Πρώτο σημείο αναφοράς θα ήταν το διάσελο Luknja, που στην ουσία από εκεί και πέρα θα ξεκινούσε η πραγματική αναρρίχηση. Όταν φτάσαμε εκεί οι ακτίνες του ήλιου, είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σχημάτιζαν χρυσαφένια στεφάνια στις απέναντι κορυφές, δημιουργώντας ένα μαγικό τοπίο. Από δω ψηλά η κοιλάδα Vrata φαινότανε σαν ένα πολύχρωμο χαλί.

SADDLE S

Φορέσαμε τον ειδικό εξοπλισμό μας(αποσβεστήρα, μπονριέ, κράνος & γάντια) και ξεκινήσαμε να αναρριχούμαστε στον κατακόρυφο βράχο. Από δω και πέρα η διαδρομή ήταν πολύ εκτεθειμένη και για όσους έχουν υψοφοβία δεν ενδείκνυται, παρόλο που θεωρείται άκρως ασφαλής με την χρήση των πακτωμένων σιδερένιων καλωδίων.

on snow s

Το πιο ενδιαφέρον όμως τμήμα της via Ferrata ήταν για μένα αυτό προς το σημείο ‘Sfinga’, όπου η διαδρομή είναι ακόμη πιο εκτεθειμένη και αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας και ειδικά για εμένα, μιας που λατρεύω τις προκλήσεις. Για να είμαι ειλικρινής, καθ’ όλη τη διαδρομή δεν χρησιμοποίησα τον εξοπλισμό ασφαλείας μου, μιας και ένοιωθα αυτοπεποίθηση και είχα τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων μου, κάτι που όμως δεν συστήνω σε κανέναν να επαναλάβει μιας και σε ένα λάθος χειρισμό μία πτώση θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

kiki traverse s
Στο τελευταίο κομβικό σημείο προς την κορυφή, διασταυρωθήκαμε με ορειβάτες που ερχότανε από την κλασσική διαδρομή η οποία είναι ευκολότερη, πολύ μικρότερης διάρκειας και χωρίς πολλά εκτεθειμένα σημεία. Γι’ αυτό και μέχρι εκείνο το σημείο συναντήσαμε μόνο τρεις ορειβάτες οι οποίοι ακολουθούσαν την ίδια διαδρομή με εμάς και από τον τρόπο που κινούνταν κατάλαβα ότι είχαν αρκετή εμπειρία.

vertical s
Φτάνοντας στην κορυφή μετά από σχεδόν έξι ώρες, έμεινα άναυδη από τον πλήθος τον ανθρώπων που συνάντησα εκεί αλλά και από το μέγεθος του πύργου Aljaz, μιας μεταλλικής κατασκευής στη μέση της κορυφής, η οποία αποτελεί σημείο κατατεθέν για τους Σλοβένους.

climbers on ridge s Αφού τραβήξαμε τις καθιερωμένες φωτογραφίες ‘κορυφής’ μπροστά από τον πύργο, κρατώντας την Ελληνική αλλά και την Higher Than Everest σημαία, απολαύαμε ένα γευστικό και άκρως θερμιδογόνο γεύμα. Η τύχη ήταν με το μέρος μας εκείνη τη μέρα , αφού όπως μας πληροφόρησαν ντόπιοι ορειβάτες, ο τόσο ιδανικός καιρός και η πεντακάθαρη ατμόσφαιρα ήταν κάτι σπάνιο για την εποχή που διανύαμε. Μπορούσαμε να δούμε σχεδόν με λεπτομέρειες ως το βάθος του ορίζοντα όλες τις κορυφογραμμές οι οποίες από μακριά έμοιαζαν σαν την απέραντη γαλάζια θάλασσα, και οι βουνοκορφές σαν αφρισμένα κύματα.

HTE Flag s

Και επειδή όλα τα ωραία κάποια στιγμή τελειώνουν, έπρεπε να ξεκινήσουμε την κατάβαση μας, αυτή τη φορά ακλουθώντας την κλασσική διαδρομή, μέσω του Kredarica, η οποία ήταν και αυτή αρκετά εκτεθειμένη αλλά και πολύ καλά ασφαλισμένη.

ridge with backs s Όσο κατεβαίναμε όλο και πιο χαμηλά η διαδρομή γινόταν όλο και πιο ήπια με τελευταίο δύσκολο και εκτεθειμένο σημείο, αυτό μεταξύ Kredarica και Vrata valley, το λεγόμενο Cez Prag, όπου έπρεπε να κάνουμε καταρρίχηση από ένα δεκαπεντάμετρο κατακόρυφο τοίχο. Κάπου κοντά σε εκείνο το σημείο συναντήσαμε ένα κοπάδι με άγρια ελάφια τα οποία μας κοίταζαν περισσότερο με απορία παρά με φόβο. Ήταν τόσο όμορφα. Άγρια και ελεύθερα! Όπου και να γυρίσω το βλέμμα μου έβλεπα μόνο ομορφιά.

15 meter wall s
Είχαν ήδη περάσει σχεδόν δέκα ώρες από την έναρξη της πεζοπορίας μας και το στομάχι μου είχε αρχίσει να διαμαρτύρεται. Κάναμε μια ολιγόλεπτη στάση και έβγαλα από το σακίδιο μου το αγαπημένο μου σνακ για το βουνό. Ψημένα φιστίκια, αγορασμένα από συγκεκριμένο μαγαζί της Αλεξανδρούπολης. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες στον κόσμο και δεν έχω γευτεί πιο γευστικά φιστίκια πουθενά ως τώρα. Είχαμε μπροστά μας σχεδόν άλλη μια ώρα πεζοπορία.

mountains view s

Μόλις όμως φθάσαμε στο καταφύγιο, μας περίμενε ένα πεντανόστιμο δείπνο με σούπα κριθαριού, φρέσκα λαχανικά και τυρί από την περιοχή. Η ιδιοκτήτρια του καταφυγίου, μια ψηλή, ξανθιά και ευγενική γυναίκα, η Μόνικα, μας κέρασε γλυκό επιδόρπιο ενώ παράλληλα μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την εξόρμηση της επόμενης μέρας. Μου αρέσει να συνομιλώ με τους ντόπιους και να ακούω ιστορίες και πιστέψτε με έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να μοιραστούν.Το ρολόι της σάλας έδειχνε ήδη 21:00.Αποσύρθηκα στον κοιτώνα μου, χώθηκα κάτω από τις ζεστές κουβέρτες, πήρα στα χέρια μου την κάμερα μου και ξεκίνησα να βλέπω τις φωτογραφίες που τράβηξα νωρίτερα. Κάπου εκεί, μεταξύ των εικόνων και των πρώιμων ονείρων μου τελείωσε γλυκά η μέρα μου και η περιπέτεια μου στο Triglav.

*Αποσβεστήρας είναι ένας ειδικός αναρριχητικός εξοπλισμός , για διάσχιση μιας Via Ferrata διαδρομής που αναρτάται από την ειδική ζώνη, μποντριέ, και μας προστατεύει σε περίπτωση πτώσης.

Ετικέτες: Σλοβενία,, Τριγκλάβ,

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο